KONSTRUKCIJA PROTIVLOMNIH VRAT.

Dne 3.7.2020 je bil v časopisu SVET24 objavljen članek našega strokovnjaka o protivlomnih vratih. V članku so na poljuden način opisani razlogi za protivlomna vrata. Prav tako je opisano, na kaj morate biti pozorni pri izbiri. APECS vrata ustrezajo vsem navedenim varnostnim zahtevam. Morate pa razumeti, da 100% zaščite pred vlomom ni. Če so na voljo neomejena tehnična sredstva in dovolj časa, se da vlomiti v vsak prostor. Naloga protivlomnih vrat je, da maksimalno podaljšajo potreben čas vloma. Vlomilec bo ob pogledu na kvalitetna protivlomna vrata raje izbral druga, manj varovana vrata, ki mu bodo vzela manj časa za vlom.

ČLANEK:

Dom je mesto, kjer so ljudje, ki nam pomenijo največ. Kjer sanjamo in sanjarimo. Kjer se počutimo sprejete, ljubljene in na varnem. Za to, da bo vaš najljubši košček sveta vselej na varnem, poskrbijo protivlomna vhodna vrata. Kovinska protivlomna vrata so simbol zanesljivosti, varnosti in tudi komforta katerega koli doma. Saj tudi, če za trenutek izničimo vrednost odtujitve materialnih stvari, nikakor ne moremo zanemariti izgube pomembnejšega občutka – izgube občutka, da si na varnem. Protivlomna vrata poleg zagotavljanja dragocenega občutka varnosti, učinkujejo tudi kot najboljše preventivno sredstvo proti vlomu.
Po statističnih podatkih v večini primerov roparji vstopijo v hiše skozi vhodna vrata. Predvsem v višjih nadstropjih, kjer so vrata edina vstopna točka v vaš dom. Prav zato so vhodna vrata najbolj na udaru nepridipravov. Poudariti je treba, da vlomilci ne poskušajo iskati prefinjenih in zapletenih metod za vlom, in mi lahko, če vnaprej ne bomo poskrbeli za zanesljiva protivlomna vrata, zanje močno olajšamo uresničitev njihovih «temnih» želja. Zato je treba pri skrbi za lastno varnost, pa tudi za varnost svojih bližnjih in lastnine, v prvi vrsti staviti na dobra protivlomna vrata.
Moramo se zavedati, da niso vsaka vhodna vrata tudi protivlomna. Ne pustite se zavesti cenenim ponaredkom, ali ponudnikom navadnih lesenih vhodnih vrat, ki jih prodajajo kot protivlomna vrata. Tudi tako imenovana varnostna vrata vam ne nudijo dovolj kvalitetne zaščite. Le kvalitetna, certificirana protivlomna vrata vas lahko primerno zaščitijo. Moramo sprejeti dejstvo, da ni dovolj, da je kovina izbrana kot material za izdelavo zunanjih plasti vhodnih vrat, saj konec koncev je celo kovinska vrata včasih enostavno odpreti, če obstajajo slabosti tako v njenih oblikovnih značilnostih kot v nameščenih ključavnicah in zaklepnih sistemih. Zato je pomembno, da so protivlomna vrata narejena po predpisih in ustrezajo vsem zahtevam strokovnega standarda za tovrstne izdelke. Prav zaradi tega je konstrukcija tovrstnih vrat precej zapletena. Znotraj vratnega krila je strokovno zasnovan sistem ojačitev in varovalnih pripomočkov, ki ščitijo vrata pred vsako potezo vlomilca. Takšnih vrat ni mogoče rezati z brusilko, ker rezalni kolut se zasidra v krilu vrat, prav tako jih ni mogoče dvigniti s tečajev, in sicer zaradi proti-odstranljivih zapor in varovalnih zatičev po obodu vrat.
S pomočjo prečnih pritrdilnih vijakov je vratni okvir (podboj) pritrjen v steno. Seveda velja dejstvo, da več ko je pritrdilnih vijakov, tem bolje je. Mimogrede, izdelan je ta okvir iz visoko kakovostnega in trpežnega jekla različnih debelin (običajno 1,2 do 1,5 mm, odvisno od proizvajalca, modela). Protivlomna vrata ni mogoče mehansko iztisniti, ker je vratno krilo vstavljeno v okvir, kot v škatlo.
Za raven varnosti ni ključna samo zasnova vrat, bistveno vlogo igra tudi varnostna oprema in okovje, in sicer večtočkovna ključavnica, dodatni zaklepi, kvaliteten cilindrični vložek z zaščitenim profilom, ki onemogoča ponarejanje ključev in tudi varnostna rozeta, ki varuje cilindrični vložek pred vrtanjem.
V konstrukcijo sodobnih protivlomnih vrat je vgrajena toplotna in zvočna izolacija. Poleg tega so obložena z lesenimi paneli, in imajo po obodu okvirja in samega krila vrat kvalitetna tesnila. Najbolj napredna vrata imajo že konstrukcijsko zasnovan prag za še boljše tesnjenje in čvrstost vratne konstrukcije. Takšna kombinacija izolacijskih in tesnilnih elementov zagotavlja odlične rezultate pri zmanjševanju hrupa s hodnika in preprečevanju uhajanja toplote.

Konstrukcija protivlomnih vrat

1. Splošna jeklena pločevina debeline 1,2 mm. 2. Izolacija – mineralna volna (kot opcija lahko tudi penopoliuretan). 3. Dodatni leseni okvir znotraj vratne konstrukcije, ki je pritrjen s posebnim lepilom za še boljšo čvrstost vratnega krila. 4. Dvojna tesnilna zanka po obodu vratnega krila. 5. Dodatna tesnilna zanka na podboju vrat. 6. Podboj iz jeklene pločevine 1,2 mm (kot opcija lahko tudi 1,5 mm), širine 75 mm 7. Ključavnica 4 razreda vlomoodpornosti 8. Zaklepi


Protivlomna vrata za hiše, ki so izpostavljena vremenu, pa morajo imeti tudi ustrezno zaščito pred vremenskimi vplivi, kot so dež, mraz in UV-žarke. Najsodobnejša vrata za hišo imajo v podboju termični prelom (termično zaporo) za prepričevanje nastanka toplotnega mostu.Sodobna protivlomna vrata so oblečena v lesene obloge v barvah naravnega lesa, tako da dajejo vtis klasičnih vhodnih vrat in prav nič ne spominjajo na vrata «kot da bi bil v zaporu». Ljudje, ki že imajo vgrajena takšna protivlomna vrata, soglasno trdijo, da nikoli niso doživeli kakršnegakoli občutka nelagodja, ampak ravno nasprotno, se počutijo bolj varne in bolj sproščene.

Vaš APECS.

POVPRAŠEVANJE

Scroll to Top